fbpixel

Search icon
Search
Doctors say: Απαντήσεις σε βασικά και σύγχρονα ερωτήματα για το σεξ
MAGAZINE

Doctors say: Απαντήσεις σε βασικά και σύγχρονα ερωτήματα για το σεξ

Η Σεξολόγος-Ψυχολόγος Δρ. Σµαρούλα Κυριαζίδη απαντά σε όσα θέλετε να μάθετε


Για ένα τόσο τεράστιο κεφάλαιο στη ζωή µας, όπως είναι το σεξ, θα µπορούσαµε να µιλάµε για ώρες. Εµείς θέσαµε µερικά σύγχρονα ερωτήµατα στη Σεξολόγο-Ψυχολόγο ∆ρ Σµαρούλα Κυριαζίδη, οδηγούµενοι στο συµπέρασµα ότι ο ρόλος της σεξουαλικής ζωής είναι ιδιαίτερα σηµαντικός για τις σχέσεις και την ισορροπία µας.

Διανύοντας ήδη την καλοκαιρινή περίοδο, είναι κοινός τόπος ότι η ερωτική διάθεση ανεβαίνει. Στο θέµα, λοιπόν, «∆ιακοπές και σεξ», ποιος είναι ο βαθµός που η εποχή επηρεάζει τη λίµπιντό µας; Τους καλοκαιρινούς µήνες η έκθεσή µας στον ήλιο είναι σαφώς µεγαλύτερη. Μέσω του ήλιου συνθέτουµε τη βιταµίνη D, και αυξάνουµε την παραγωγής της σεροτονίνης, την ορµόνη της ευτυχίας. Αυτοί είναι παράγοντες που ενισχύουν την επιθυµία και στα δύο φύλα. Επιπλέον, το άγχος και το στρες της καθηµερινότητας µειώνονται, λόγω διακοπών, άδειας κλπ. Τα άτοµα αισθάνονται πιο ελεύθερα, ανάλαφρα, βγαίνουν να διασκεδάσουν και να φλερτάρουν περισσότερο.

Κι επειδή αυτή η ελευθερία οδηγεί συχνά σε αρκετά αυθόρµητες ενέργειες, πόσο επικίνδυνη θεωρείτε τη σεξουαλική επαφή µέσα στη θάλασσα; Πολλά έχουν γραφτεί σχετικά µε αυτό. ∆ε θα µείνω στην πίεση που µπορεί να οδηγήσει σε ασφυξία του αντρικού οργάνου στον γυναικείο κόλπο, αλλά στο νερό, την άµµο, δηλαδή, ό,τι συνοδεύει τη σεξουαλική πράξη στην παραλία. Είναι επικίνδυνο, καθώς µπορεί να υπάρξουν µολύνσεις, κολπίτιδες, µυκητιάσεις και άλλα σεξουαλικώς µεταδιδόµενα νοσήµατα.

1f28a6f4d01e89f866b93f72896e4ae1.jpg

Ένα φαινόµενο -και όχι µόνο καλοκαιρινό- που τείνει να γίνει διαχρονικό στην εποχή µας, είναι το casual sex -χωρίς δεσµεύσεις. Που αποδίδετε το γεγονός ότι η συγκεκριµένη επιλογή έχει γίνει τόσο δηµοφιλής; Είναι συνάρτηση αρκετών παραγόντων. Τα social media θα µπορούσαν να είναι ο σηµαντικότερος. Πολύ εύκολα και γρήγορα, οι άνθρωποι -18-50/60 ετών- έχουν επαφή µε τα κοινωνικά δίκτυα και υπάρχει αύξηση των dating και sex εφαρµογών (για τον ετερόφυλο και για τον οµοφυλόφιλο πληθυσµό). Χωρίς δεσµεύεις µπορούν να γνωρίσουν κάποιον, να επικοινωνήσουν και να συνευρεθούν µε συγκεκριµένο σκοπό: το σεξ. Αυτές οι σχέσεις µειώνουν την έννοια της δέσµευσης, είναι ένας τρόπος αρκετά επιδερµικός κι επιφανειακός, αλλά κι ένα καθρέφτισµα του πώς είναι οι ανθρώπινες σχέσεις στην κοινωνία. Για να υπάρξει επιθυµία πρέπει να προηγηθεί φαντασίωση κι αυτό πετυχαίνεται οπτικά, µέσω των φωτογραφιών που είναι διαθέσιµες στα social. ∆ε συµβαίνει όπως παλιότερα που για να έρθει η φαντασίωση έπρεπε να µιλήσω µε κάποιον, να µε ερεθίσει εγκεφαλικά κλπ.

Κάτι που απαιτεί την προσοχή µας, ιδιαίτερα σε όσους βιώνουν µακροχρόνιες και σταθερές σχέσεις, είναι ότι το σεξ µετά από κάποιο διάστηµα γίνεται ρουτίνα, µειώνεται δραµατικά ή και διακόπτεται. Πού οφείλεται αυτή η αλλαγή και πόση χρονική αποχή θεωρείται φυσιολογική σ’ ένα ζευγάρι; Το σεξ στις µακροχρόνιες σχέσεις γνωρίζει µια καµπή γύρω στον πρώτο 1,5 χρόνο. Τα άτοµα γνωρίζονται αρκετά καλά, έχουν συνευρεθεί αρκετές φορές και βρίσκονται σ’ ένα σηµείο που είτε προχωράνε είτε µένουν στάσιµοι και απολαµβάνουν την ελευθερία τους. Η εµπειρία µου δείχνει ότι αυτό δεν είναι δείγµα βαρεµάρας, αλλά φόβος δέσµευσης. Μέσα στις µακροχρόνιες σχέσεις, η αδιαφορία στο σεξ είναι ένα «χωνευτήρι» πολλών συναισθηµάτων. Το ότι βαριέµαι µπορεί να σηµαίνει ότι έχω άγχος, ότι δυσκολεύοµαι να δεσµευτώ, να πάω παρακάτω κι έτσι χάνω την επιθυµία και διέγερσή µου. Ωστόσο, ένα διάστηµα που µπορεί να απέχει το ζευγάρι και είναι ανησυχητικό θα έλεγα πως είναι το 3µηνο. Εκεί χτυπάει ένας κώδωνας κινδύνου.

Οι φαντασιώσεις, τα sex toys, τα role plays κ.ά. µπορούν να αναζωπυρώσουν τη φλόγα σε µια σχέση; Φυσικά! Άλλωστε, γι’ αυτό είναι φτιαγµένα, ώστε να τα χρησιµοποιεί το ζευγάρι. Σαν να συστήνουν ένα ασφαλές, τρίτο «πρόσωπο» ανάµεσά τους, που θα δώσει έναν νέο κυµατισµό στη σεξουαλική τους επαφή. Όπως και η ανταλλαγή συντρόφων, που είναι αρκετά συχνή σε ζευγάρια που προσπαθούν να προσφέρουν έναν αέρα ανανέωσης στην ερωτική τους ζωή.

Και τα «προκαταρτικά», όµως, δε θεωρούνται απαραίτητα στην ερωτική διέγερση ή είναι καθαρά προσωπική υπόθεση; Σίγουρα βοηθάνε και τα δυο φύλα. Στη γυναίκα συντελούν στο να ερεθιστεί και να έχει την κατάλληλη υγρασία και λίπανση, ώστε να γίνει οµαλά η διείσδυση αργότερα. Συνήθως, µε την απουσία προκαταρκτικών δεν υπάρχει διέγερση και είναι πιο δύσκολη η σεξουαλική επαφή. Τα προκαταρτικά γίνονται για να µπορέσει να ενισχυθεί και η φαντασίωση και να διεγερθεί το άτοµο ψυχικά. Όπως σ’ ένα τραπέζι, πρώτα ξεκινάµε µε το ορεκτικό, µετά πάµε στο κυρίως και καταλήγουµε στο επιδόρπιο. Ας πούµε, λοιπόν, ότι τα προκαταρκτικά είναι ένα ωραίο πρώτο πιάτο, έτσι ώστε να καταλήξουµε στο επιδόρπιο, που είναι ο οργασµός.

a176914d4b578cf1b93a413b14384f82.jpg

Σε περίπτωση που ο ένας από τους δύο συντρόφους δεν αφιερώνει αρκετό χρόνο -σύµφωνα µε την επιθυµία του έτερου συντρόφου- στα προκαταρτικά, µπορεί αυτό να τους δηµιουργήσει πρόβληµα; Εξαρτάται από το µοτίβο του ζευγαριού. Συνήθως, οι γυναίκες αυτό το εισπράττουν ως απόρριψη. Ο στοµατικός έρωτας είναι δείγµα ότι ο άντρας κατανοεί τις ανάγκες τους, ότι τις θέλει και τις επιθυµεί. Ειδάλλως, αισθάνονται σαν ένα αντικείµενο κι εκείνη τη στιγµή έρχεται το πρώτο µπλοκάρισµα. Πρακτικά, µπορεί κάποιος και µόνο µε τη µυρωδιά, το λεκτικό παιχνίδι ή τη φαντασία να ερεθιστεί και να πάει κατευθείαν στην πράξη. Είναι αυτό που λέµε «τα προκαταρτικά γίνονται έξω από το κρεβάτι». Υπάρχει, όµως, µια µεγάλη µερίδα αντρών και γυναικών που αν δεν ασχοληθείς µε το κορµί τους, αισθάνονται ότι δεν είναι επιθυµητοί.

Κεφάλαιο «οργασµός». Πείτε µας µερικές αλήθειες για το πιο πολυσυζητηµένο γυναικείο σεξουαλικό ζήτηµα, που πρέπει να γνωρίζουµε; Υπάρχει µια διευκρίνηση που πρέπει να γίνει σχετικά µε τον κολπικό και τον κλειτοριδικό οργασµό. Χρειάζεται να ξεκαθαρίσουµε ότι τα νευρολογικά κέντρα που ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια των δύο οργασµών είναι τα ίδια. Έρχεται για να καλύψει το δίληµµα «ποιον οργασµό έχουµε; Ποιος είναι καλύτερος, κλπ.». Στην ουσία, έχουµε δυο είδη οργασµού και δε χρειάζεται να τους διαχωρίζουµε. Μπορεί µια γυναίκα να απολαύσει το σώµα της µε όποιον τρόπο θέλει. Παλιότερα, είχε γίνει διάκριση στις ιστορίες σεξουαλικότητας κατά Φρόιντ, ότι το να κορυφώνει κλειτοριδικά µια γυναίκα είναι πιο ανώριµος τρόπος. Αντίστοιχα, γινόταν διαχωρισµός ανάµεσα στο κορίτσι (ανώριµος οργασµός) και τη γυναίκα.

Μια µεγάλη αλήθεια, λοιπόν, για τον οργασµό είναι ότι είναι θέµα ελέγχου. Το άγχος, η πίεση κατά τη διάρκεια της επαφής επηρεάζουν. Έχει να κάνει µε το πόσο και τι δίνει κατά τη διάρκεια της επαφής στο άλλο φύλο, δηλαδή, σκεφθείτε ότι ο οργασµός είναι ένα δώρο στο άτοµο που συνευρίσκεται µε µια γυναίκα. Με το να του στερεί αυτό το κοµµάτι είναι σαν να στερεί τον εαυτό της και να κρατάει το κοµµάτι του οργασµού για την ίδια. Αυτό µπορεί να συµβαίνει για πολλούς λόγους: να έχει κάτι στο προσωπικό της σεξουαλικό ιστορικό, να έχει να κάνει µε τον σύντροφο ή την ιδιοσυγκρασία της. Αυτό µπορεί να ξεµπλοκαριστεί µέσα από τη σεξουαλική θεραπεία.

Γυναίκα και αυτοïκανοποίηση. Πιστεύετε ότι παραµένει ακόµα θέµα ταµπού; Εξαρτάται από το ποια περίοδο ξεκινάει και πόσο έχει ενοχοποιηθεί γι’ αυτό. Συνήθως ξεκινά στην προ-εφηβεία (11-13 ετών) και την εφηβεία. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να µπορέσει η γυναίκα να απενοχοποιηθεί, να έρθει σε πολύ καλύτερη επαφή µε το κορµί της, να µάθει τα σηµεία της και να ξέρει πώς να λάβει απόλαυση, ώστε εν συνεχεία να προσφέρει και απόλαυση. Αν έχει ενοχοποιηθεί -«Τι κάνεις εκεί; Αυτό δεν επιτρέπεται»- το παιδί λαµβάνει ένα πρώτο µήνυµα στο σεξουαλικό του ιστορικό που το µπλοκάρει και δηµιουργεί έναν ενήλικα που ενοχοποιεί εκείνη τη ζώνη -και στην αυτοïκανοποίηση και στην επαφή µε το άλλο φύλο.

Είναι κάτι αντίστοιχο µε τις φαντασιώσεις, δηλαδή; Ένα θέµα τόσο προσωπικό όσο και σκοτεινό. Υπάρχει κάποιο όριο, που αν ξεπεραστεί µπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνο και πότε η επίσκεψη σ’ έναν σεξολόγο θεωρείται απαραίτητη; Υπάρχουν και κοινότυπες φαντασιώσεις. ∆ε µας πειράζει το «υλικό» αρκεί να είναι σε επίπεδο φαντασίωσης. Σίγουρα παίζει ρόλο, αν κάποιος µπει σε διαδικασία ψυχοθεραπείας, να δούµε για ποιο λόγο έχει τη συγκεκριµένη φαντασίωση, γιατί διεγείρεται ψυχικά και σεξουαλικά µε το συγκεκριµένο υλικό. Η φαντασίωση χρησιµοποιείται για τη διέγερση. Ωστόσο, κάποιες συγκεκριµένες φαντασιώσεις -εγκληµατικής φύσεως ή που παραβιάζουν θέµατα υγιεινής- πηγαίνουν σε βαθύτερα κοµµάτια. Υπονοµεύονται από ντροπή κι ενοχή, γι’ αυτό και σπάνια τις µοιράζεται κάποιος. Αν τυχόν µοιραστεί µια τέτοια φαντασίωση, σίγουρα είναι µια κόκκινη γραµµή που χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

Σε µια εποχή, λοιπόν, που οι γυναίκες έχουν χειραφετηθεί σε αρκετές εκφάνσεις της ζωής τους, πώς και µέχρι ποιο βαθµό µπορούν να διεκδικούν σεξουαλικά έναν άντρα; Οι γυναίκες έχουν γίνει πολύ διεκδικητικές και δυναµικές. Μια δυναµική γυναίκα µπορεί να τη θαυµάσει ένας άντρας ή να τη θεωρήσει ως την τέλεια «φροντίστρια», επειδή προσέχει τη δουλειά, τον εαυτό της, δεν περιµένει τίποτα από κανέναν. Οδηγεί τη φαντασίωση του άντρα να τη χαρακτηρίσει ως την τέλεια σύντροφο ή µητέρα. Συνεπώς, ο άντρας αφήνεται να τον φροντίσει κατάλληλα. Υπάρχει, όµως, και µια µεγάλη µερίδα ανδρών που όλο αυτό το “girl power” µοιάζει απειλητικό, σαν οδοστρωτήρας που θα καταστρέψει τον ανδρισµό τους, δηµιουργώντας τους µια συστολή. Στον πρωτόγονο εγκέφαλο του άνδρα είναι κυνηγός. Μια γυναίκα, λοιπόν, που τον ευνουχίζει ψυχολογικά µπορεί να του θυµίσει φιγούρες από τις οποίες θέλει ν’ απεγκλωβιστεί. Μια δυναµική γυναίκα µπορεί αργότερα στη σχέση να είναι επικριτική και να λειτουργεί ως αναπαράσταση του εργοδότη ή του επικριτικού πατέρα του. Μειώνεται η αυτοπεποίθηση του άντρα που µεταφέρεται και στο σεξουαλικό κοµµάτι. Κανείς δε θέλει να κάνει σεξ µε µια φιγούρα που τον υπονοµεύει!

Μέσα στις μακροχρόνιες σχέσεις η διαφορά στο σεξ είναι ένα «χωνευτήρι» πολλών συναισθημάτων...
img-0939.jpg

Info:

Ευχαριστούμε τη Σεξολόγο-Ψυχολόγο ∆ρ Σµαρούλα Κυριαζίδη,

DHS, Doctor of Human Sexuality, IASHS MA, Columbia University, N.Y. USA MSc IASHS Κλινική Υπνοθεραπεύτρια.

www.smaroulakyriazidi.com

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΙΩΑΝΝΑ ΡΟΥΦΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ GLOW 151 ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ